indexTe Gek!? start op 21 april 2018 een nieuwe campagne rond het thema Internering onder de naam 'Van Gevangenis naar Zorg'.


DE CAMPAGNE
In Vlaanderen blijkt de kennis over internering zeer gering waardoor heel wat vooroordelen en misverstanden blijven bestaan. Te Gek!? wil met de campagne 'Van Gevangenis naar Zorg' een licht werpen op de verschillende aspecten van internering: Wat is internering precies? Wie zijn deze mensen? Wat gebeurt er met hen? Wat na een periode van internering ? We zetten de vele uitgebouwde zorgtrajecten voor deze mensen in de kijker, proberen ze beter bekend te maken en te laten zien hoe de hedendaagse zorg er uitziet.


INTERNERING
Internering is een beveiligingsmaatregel van onbepaalde duur voor een persoon die een misdrijf heeft gepleegd, maar die door zijn psychische kwetsbaarheid onvoldoende in staat is om zijn daden te controleren. De rechter beslist om iemand te interneren met als doel de maatschappij te beschermen én de nodige zorg en begeleiding te voorzien zodat die persoon later terug een plaats in de maatschappij kan innemen.


ENKELE PROJECTEN
Tijdens deze campagne worden heel wat projecten opgezet. In het weekend van 21 en 22 april 2018 organiseert Te Gek!? een groot fietsweekend ‘Van Gevangenis naar Zorg’. We fietsen op 21 april symbolisch vanuit de gevangenis van Antwerpen naar het Forensisch Psychiatrisch Centrum Antwerpen om daarna in verschillende groepen en snelheden verder te fietsen naar de Psychiatrische Ziekenhuizen in Zelzate, Bierbeek of Rekem. Op 22 april worden er in 5 regio’s plaatselijke activiteiten rond het thema internering opgezet en bestaat de mogelijkheid om een aantal van deze voorzieningen te bezoeken. Marc Vanhie, gekend van The Bet, schrijft en zingt het campagnelied en productiehuis De Chinezen maakt, na Gek en Geniaal over psychose, een 4-delige documentaire reeks over internering.

Je zal binnenkort de info over alle projecten en activiteiten kunnen terugvinden op de website www.vangevangenisnaarzorg.be.


ORGANISATIE EN CONTACT
‘Van Gevangenis naar zorg’ is een campagne van Te Gek!? i.s.m. de Vlaamse gevangenissen, de justitiehuizen, de Forensische Psychiatrische Centra, verschillende Psychiatrische Ziekenhuizen, de netwerken internering, Similes, Zorgnet-Icuro, VVGG.

Met de steun van de Vlaamse Overheid en de ministers Jo Vandeurzen, Koen Geensen Maggie De Block.


Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Meer info: www.vangevangenisnaarzorg.be
               www.tegek.be