Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Vlaams-Brabant vzw

Category
Symposium
Date
2018-04-19 09:30 - 14:00
Venue
Provinciehuis - Provincieplein 1
3010 Leuven, België
Email
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Sedert december 2000 is het centrum ingehuisd in wat voordien een internaatsverblijf was van de vroegere provinciale school. Na 18 jaar intensief gebruik van deze ruimte en groei van het team was er behoefte aan een vernieuwde werkruimte.

Dankzij de steun van het Vlaams Infrastructuurfonds Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA) verbouwde het VK de hele werkvloer tot een hedendaagse en gezonde omgeving om hulp te bieden bij kindermishandeling. We willen graag ons verbeterd onthaal, onze teamruimte en de gespreksruimtes aan u tonen. Dat doen we natuurlijk op een feestelijke manier. We nodigen u uit op twee inhoudelijke lezingen over traumawerk (op het Provinciehuis). Daarna stappen we naar het VK voor een hapje en drankje, een blik in onze ruimtes.

INSCHRIJVEN IS NODIG !
 

Om voldoende te kunnen inschatten hoeveel mensen de feestelijke opening zullen bijwonen is het verplicht dat u inschrijft. Daarvoor stuurt u een e-mail aan het secretariaat van het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Vlaams-Brabant: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De deelname is gratis. Gelieve te vermelden of u blijft voor de lunch.

PRAKTISCHE INFO

onthaal en lezingen: Provinciehuis Vlaams-Brabant, Provincieplein 1 in 3010 Leuven
lunch en bezoek aan het VK: Justus Lipsiusstraat 71 in 3000 Leuven

  • 9u30: Onthaal
  • 10u: Welkom, Prof. Dr. Peter Adriaenssens, directeur VK Vlaams-Brabant
  • 10u15: Ontwikkelingen en dilemma’s rond de effectiviteit van traumabehandeling, Prof. Em. Rolf Kleber
  • 11u00: Hoe houden we het vol? Drs. Henk Sollie
  • 12u00: Lunch en bezoek aan het vernieuwde VK Vlaams-Brabant

Rolf Kleber is emeritus hoogleraar psychotraumatologie aan de afdeling Klinische Psychologie van de Universiteit Utrecht en kernhoogleraar/oud-hoofd onderzoek van de Stichting Arq.

"Psychotherapie van posttraumatische stressstoornis (PTSS) heeft succes, zo tonen vele studies en meta-analyses aan. Ondanks deze positieve resultaten bestaan er in het onderzoek naar de behandeling van PTSS diverse dilemma’s, knelpunten en uitdagingen. Zo is er een behoorlijke drop-out en blijkt therapie lang niet bij iedereen succesvol te werken. De meeste werkzame behandelingen zijn traumagericht en benadrukken dat men in gedachten (of in vivo) teruggaat naar de traumatische herinnering. De laatste jaren wordt een heftig debat gevoerd over de vraag of dat noodzakelijk is of niet. Een ander vraagstuk betreft de vraag of het succes van psychotherapie te voorspellen is. Ook verschijnen er steeds meer studies over behandelingsvormen, anders dan cognitieve gedragstherapie en EMDR, waarvan de effectiviteit wordt aangetoond. Op de recente ontwikkelingen en discussies rond deze vraagstukken gaat deze lezing in."

Henk Sollie is organisatieadviseur bij Twynstra Gudde. In 2017 is hij gepromoveerd aan de Universiteit van Leuven, vakgroep Arbeids- en Organisatiepsychologie, op een doctoraatsonderzoek naar de mentale weerbaarheid van rechercheurs.

"Werken met slachtoffers van actueel en chronisch trauma, wat weten we over de organisatie van werk en team in het belang van het welzijn van medewerkers? Zijn doctoraat vertrok vanuit analyse, observatie en vergelijkend onderzoek bij rechercheurs zedenzaken om antwoorden aan te brengen op vragen als: welke copingstrategieën helpen in de omgang met belastende werksituaties, wat kan de rol zijn van collega’s en leidinggevenden evenals taak- en organisationele karakteristieken."

 
 

All Dates

  • 2018-04-19 09:30 - 14:00

Powered by iCagenda