'Help! Mijn kind denkt aan zelfmoord.'

Category
Studiedagen
Date
2018-05-03 09:00 - 13:00
Venue
Campus Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen - Odisee - Huart Hamoirlaan 136
1030 Schaarbeek, België
Telephone
02 240 68 41
Email
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Naar aanleiding van het project Opvoedingsondersteuning aan ouders met suïcidale jongeren, organiseren we deze studievoormiddag.

Dagelijks denken tientallen jongeren in Vlaanderen aan zelfdoding of ondernemen ze hiertoe een poging. De zelfmoordgedachten en psychologische problemen van het kind kunnen vele jaren aanhouden. Het is logisch dat er dan veel aandacht en zorg naar het kind gaat.

Maar de suïcidale crisis van een kind is ook een crisis van het gezin. Deze crisis het hoofd bieden is een zeer belastende uitdaging voor ouders. Zij voelen zich vaak onzeker en machteloos. Ook de relatie met de overige kinderen en partner kunnen onder druk komen te staan.

De ouders kunnen dus best wel wat extra ondersteuning gebruiken. Ze komen er niet altijd toe om voor zichzelf te zorgen. Ook voor hulpverleners is het niets steeds eenvoudig om voldoende zorg en aandacht voor de ouders te hebben.

Tijdens deze studievoormiddag kijken we met bijzondere aandacht naar de ervaringen en noden van ouders van een suïcidaal kind en hoe we hier als hulpverleners mee kunnen omgaan.

We stellen ook een tool voor die de steun voor deze ouders kan versterken.

Op het programma:

9u - onthaal

9u30 - welkom

9u40 - Inleiding: Suïcide bij jongeren en situering van het project binnen het Vlaams actieplan door prof. dr. Gwendolyn Portzky (Coördinator Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie)

10u00 - Bevindingen uit het onderzoek naar ‘Ervaringen en noden van ouders van een suïcidaal kind’ door dr. Alexandre Reynders (Senior onderzoeker – projectleider – Kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen - Odisee)

11u00 - pauze

11u15 - Waarom en hoe ouders betrekken in de zorg van een suïcidaal kind? door psychiater Dr. Eric Schoentjes (Afdelingshoofd kinder- en jeugdpsychiatrie UGent)

12u00 - Voorstelling en evaluatie van de tool ‘Help! Mijn kind denkt aan zelfmoord’ door dr. Alexandre Reynders en dr. Saskia Aerts (Senior onderzoeker-projectmedewerker - Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie )

12u45 - Napraten bij de lunch


Waar en wanneer?

Je bent welkom op donderdag 3 mei 2018, 9-13u, op Campus HIG van Odisee
Deelname is gratis.

 
 

All Dates

  • 2018-05-03 09:00 - 13:00

Powered by iCagenda