HET SCHAAMDOOD - Schaamte en schaamteloosheid in de adolescentie

Category
Studiedagen
Date
2018-06-07 13:30 - 17:00
Venue
UPC KU Leuven, campus Kortenberg - Leuvensesteenweg 517
3070 Kortenberg, België
Email
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Attachment

12e editie in de reeks donderdagen van de Kade. Een studiedag georganiseerd door het zorgteam van jongerenafdeling De Kade op campus Kortenberg.

Schaamte is wellicht het meest sociale gevoel. Het is de emotionele reactie op de afwijzing of de vrees voor afwijzing, waarbij de angst bezworen wordt door een vereenzelviging met de groepsnorm. Schaamte houdt verband met groepslidmaatschap. Schaamte houdt verband. Het schaam is wat we delen.

Schaamte is het begin van zelfkennis, schrijft Connie Palmen. En elders lezen we dat onze kennis van goed en kwaad wordt omwikkeld met een vijgenblad zodat we het schaam delen.

Het negatieve tegendeel van schaamte is schaamteloosheid – wat niet zelden plaatsvervangende schaamte bij een ander oproept. Het positieve tegendeel is trots. De blik van de ander doet beseffen dat we zijn wat de ander ziet in ons (Sartre).

De adolescentie is de levensfase bij uitstek waarbij de wisselende bewegingen van pudeur en dash, gène en branie, verlegenheid en panache omheen de hechtingspunten van identiteit, lichaamsbeeld en groepslidmaatschap ons transformeren naar volwassenheid.

Een namiddag over schaamte. Over kreeften die in hun puberteit de schaal verliezen en schuilen onder een rotsblok tot de nieuwe schaal bescherming biedt.


13.30 – ontvangst

14.00 – De gehurkte tijger. Schaamtemomenten in de leefgroep.
Wies Appermont, hoofdverpleegkundige De Kade, UPC KU Leuven

14.40 – De adolescent en het kreeftencomplex - Trees Traversier
Trees Traversier is psychologe, psychotherapeute en psychoanalytica in een privépraktijk in Brugge en een cggz in Brussel. Ze is lid van de Belgische School voor Psychoanalyse en medewerker Permanente Vorming Psychoanalytische Psychotherapie Kind/Jongeren Ugent. Trees Tavernietr is ook de Vlaamse voorzitter van Psychoanalyse en Cultuur. Meer op treestraversier.weebly.com

15.20 – pauze

15.50 – Schaamte als geuzennaam? Queer theory en de (her)ontdekking van affect.
Anneleen Masschelein
Anneleen Masschelein is docent aan de KU Leuven, binnen de masteropleiding Culturele studies en Taal- en letterkunde. Zij doceert onder meer semiotiek en literatuurtheorie, gender en feminisme, literatuur en psychoanalyse en hedendaagse dans. Haar doctoraatsonderzoek over het Unheimliche werd in 2011 gepubliceerd onder de titel The Unconcept. Haar huidig onderzoek gaat over hedendaagse schrijfcultuur.

16.30 – discussie o.l.v. dagvoorzitter
Eva Van Malderen
Eva Van Malderen is kinder- en jeugdpsycholoog en psychodynamisch kinder- en jeugdpsychotherapeut op afdeling de Kade (UPC KU Leuven). Zij is ook opleider en supervisor in het Postgraduaat psychodynamische kinderpsychotherapie.

17.00 – drink


PRAKTISCH:

Kostprijs: €50

studenten: €30; medewerkers UPC KU Leuven: gratis (kostprijs intern verrekend)
Inschrijven via www.upckuleuven.be/nl/agenda/het-schaamdood

 

 
 

All Dates

  • 2018-06-07 13:30 - 17:00

Powered by iCagenda