Ouderen

NIEUW: folders met het volledige GGZ-aanbod voor ouderen in Leuven en Halle-Vilvoorde!

Download de folders in PDF formaat of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor meer informatie

Via psychewijzer proberen we getrapte zorg te promoten. Bij getrapte zorg is het de bedoeling dat mensen in een eerste stap de meest brede en effectieve manier van hulp aangeboden krijgen om nadien enkel wanneer het nodig is over te gaan naar meer specifieke hulp. Indien verdere stappen genomen moeten worden, is het niet noodzakelijk dat steeds alle stappen doorlopen worden, maar dat vanuit de eerste stap gekeken wordt welke verdere stap het meest aangewezen is. Getrapte zorg betekent dus kortweg:

 

“De juiste hulp krijgen op de juiste plaats, op het juiste moment

en door de juiste persoon”

 

29 01 18 Stepped Care

 

STAP 0: Wat kan ik zelf of mijn omgeving doen? (ZELFZORG EN NABIJHEIDSZORG)

Alvorens je de eerste stap naar de professionele hulpverlening neemt, kan je eventueel zelf ook iets doen. Onder deze stap geven we een overzicht van interessante/betrouwbare informatiekanalen waar je zelf informatie, tips en dergelijke kan opzoeken. Daarnaast zijn er ook verenigingen en vrijwilligers die laagdrempelige ondersteuning kunnen bieden, zoals patiënten- en familieverenigingen. Zelfhulpgroepen voor mensen met een psychische aandoening en/of hun familieleden kunnen een enorme steun betekenen. Mensen die hetzelfde meemaken kunnen elkaar goed begrijpen. Ze kunnen ervaringen en tips uitwisselen over hoe je beter met een bepaald probleem omgaat. 

STAP 1: Ik zoek een professional om mijn probleem mee te bespreken (GENERALISTISCHE BASISZORG)

Onder deze stap wordt een overzicht van diensten en personen gegeven waar je terecht kan wanneer je jouw probleem wilt bespreken met een professional. Bij deze hulpverleners kan je terecht zonder een doorverwijzing. Zij kunnen samen met jou de klachten bekijken, zelf een behandelingsvoorstel doen of jou doorverwijzen naar een geschikte hulpverlener of dienst indien nodig. Binnen deze stap ligt de nadruk op het breed kijken naar het probleem.

STAP 2: Ik zoek hulp voor algemene psychische klachten (ALGEMENE AMBULANTE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG)

Je hebt in de eerste stap jouw probleem met een professional besproken en jullie denken dat er meer specifieke hulp nodig is, maar hebben nog geen duidelijk beeld van wat er aan de hand is. Onder deze stap vinden jullie een overzicht van de hulpverleners waar jullie bij terecht kunnen voor een brede waaier aan psychische klachten. In principe kan je rechtstreeks bij deze hulpverleners terecht , maar bij voorkeur kom je bij hen via doorverwijzing vanuit stap 1. De hulpverleners uit stap 1 kunnen je namelijk helpen bij het inschatten van welke hulp jullie nodig hebben en waar je daarvoor het best terecht kan. Bij deze stap gebeurt de hulpverlening via consultaties of aan huis.

STAP 3: Ik zoek hulp voor specifieke psychische klachten (SPECIFIEKE AMBULANTE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG)

Je hebt in de eerste stap jouw probleem met een professional besproken en jullie denken dat er meer specifieke hulp nodig is. Jullie hebben hierbij een vermoeden over wat er aan de hand is of het is voor jullie duidelijk welke klachten er aanwezig zijn. Onder deze stap vinden jullie een overzicht van de hulpverleners waar jullie bij terecht kunnen voor specifieke psychische klachten. Net zoals bij stap 2 kan je in principe rechtstreeks terecht bij deze hulpverleners, maar wordt er bij voorkeur via doorverwijzing gewerkt. Ook hier gebeurt de hulpverlening via consultaties of aan huis.

STAP 4: Ik zoek hulp met verblijf in de voorziening (RESIDENTIELE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG)

Soms gebeurt het dat de psychische klachten dermate wegen dat hulp met verblijf in de voorziening noodzakelijk is. Binnen deze voorzieningen is er vaak een gevarieerd en intensief aanbod van therapieën, trainingen en andere behandelingen. Onder deze stap kunnen jullie een overzicht terugvinden van de verschillende diensten die hulp aanbieden met verblijf in de voorziening. Bij deze voorzieningen kan je enkel terecht na doorverwijzing uit één van de voorafgaande stappen.

OVERKOEPELEND: Wonen, werken, ontmoeting, activering